Akostné víno s prívlastkom
Je najvyššia kategória vín vyrábaných v súlade s vinárskym zákonom. Medzi základné atribúty výroby patrí daná cukornatosť hrozna, absencia dodatočných prísad a použitie hrozna maximálne troch rôznych odrôd.
U väčšiny akostných vín musia byť zberať hrozno ručne s minimálnou cukornatosťou 19 ° NM, kde jeden stupeň odpovedá kilogramu cukru na sto litrov vínneho muštu.
Delenie:
Kabinetné víno
kvalitné ľahké víno, príjemne piteľné a suché. Cukornatosť hrozna dosahuje 19 ° NM.
Neskorý zber
kvalitné, extraktívne, suché či polosuché víno sa zberom v neskoršom termíne, kedy cukornatosť dosahuje 21-24 ° NM.
Výber z hrozna
plné prívlastkové víno, extraktívne, s vyšším obsahom alkoholu aj s vyšším obsahom zvyškového cukru, s vyzretosťou hrozna na 24-27 ° NM.
Bobuľový výber
je prívlastkové víno vyrobené z vybraných hrozna, zrejúcich veľmi dlho na vinici s cukornatosťou 27 ° NM.
Výber z cibéb
neodolateľne vzácne a drahšie víno so sladkou chuťou, kde hrozná vyzrievajú na min. 32 ° NM sa vďaka extrémne dlhej dobe zrenia na vinici väčšinou zmení na hrozienka – cibéby.
Slamové víno
extraktívne, sladké, drahšie víno s cukornatosťou najmenej 27 ° NM vzniká z hrozna dosušovaného po dobu najmenej troch mesiacov po zbere na slame či tŕstia.
Ľadové víno
prívlastkové víno s plnou chuťou, sladké a drahšie, vyrábané lisovaním zmrznutého hrozna dopestovaného pri teplote aspoň – 7 ° C s cukornatosťou 27 ° NM.